A picture

Navigáció

Oldal elküldése e-mailben

ovi_logo

Hasznos hivatkozások

Aktuális időjárás

<<
>>
ma, csütörtök 9. 2. 2023
tiszta égbolt 2 °C -4 °C
tiszta égbolt, déli mérsékelt szél
szélD, 3.6m/s
nyomás1041hPa
páratartalom55%

Tartalom

Látni és láttatni nem ugyan az!

Typ: Község | egyéb
Látni és láttatni nem ugyan az! 1Rendőrség figyelmezteti a fényvisszaverő elemek fontosságára az őszi és téli hónapokban úgy a gyalogossaknak mint a kerékpárosoknak is.

Őszi és téli hónapokban, de különösen rossz látási viszonyok között, akár eső, köd vagy korai sötétülés miatt, a nem motorizált úthasználókkal gyakoribbak a közúti balesetek.

A fényvisszaverő elemek (fényvisszaverő szalagok, matricák, gumiszalagok és egyéb) és fényvisszaverő biztonsági ruházat (mellény, kabát, esőkabát) használata javítja a láthatóságot, de különösen a nem motorizált úthasználók biztonságát növeli és megmentheti a nem motorizált úthasználók életét.

Törvény értelmében 8/2009 Z.z. A közúti forgalomról és az egyes törvények módosításairól szóló, módosított formában a gyalogosnak visszaverő elemeket vagy fényvisszaverő biztonsági ruházatot kell viselnie, rossz láthatóság mellett a falun kívül, az út oldal mentén vagy az út széle mentén haladva. Hasonlóképpen, rossz láthatóság esetén az út oldal vagy az út szélén haladó kerékpárosnak fényvisszaverő elemeket vagy fényvisszaverő biztonsági ruházatot kell viselnie.


A kerékpáros köteles megóvni a fejét egy megfelelően felszerelt védősisakkal, miközben kerékpárt vezet a falun kívül. Ha a kerékpáros 15 év alatti személy, ez a kötelezettség vonatkozik a faluban történő vezetésre is. A fényvisszaverő ruházat vagy a fényvisszaverő elem használata, különösen a faluban a törvény adta kötelességeken túl is, megkönnyíti a járművezetők számára a helyzet felismerését rossz láthatóság, rossz időjárás vagy sötétség idején.

Fontos felismerni, hogy a közúti biztonság mindenkit érint, és fontos látni és láttatni a forgalomba sötétben és nappal is.


Készítve: 31. 10. 2019
Legutóbbi frissítés: 3. 10. 2022 22:32
Szerző: Admin