A picture

Hasznos hivatkozások

Aktuális időjárás

<<
>>
ma, vasárnap 20. 9. 2020
borús égbolt 24 °C 12 °C
borús égbolt, délkeleti mérsékelt szél
szélDK, 4.22m/s
nyomás1019hPa
páratartalom37%

Tartalom

Oktatásügy Alsóbodokon

Alsóbodokon az oktatásügyet az óvoda, magyar és szlovák tanítási nyelvű alapiskola 1-4. évfolyama és magyar tanítási nyelvű magán-szakközépiskola képviseli.


Az óvoda Alsóbodokon


Az iskoláskor előtti nevelés és oktatás a családban való neveléshez kötődik és azt ki is egészíti a sokrétű nevelési-oktatási tevékenység.

A kétnyelvű óvoda épülete szép, tágas környezetben, az iskola szomszédságában található. Ennek a része az iskolaudvar és kert, amely homokozóval és a kinntartózkodáshoz játékokkal van ellátva.

A nevelés és oktatás folyamata az Alsóbodoki Óvodában az állami pedagógiai programmal összhangban történik. Részletesen ki van dolgozva a „Kíváncsi napocskák“ című pedagógiai programban. A pedagógiai programban vannak kidolgozva az alapvető tantárgyak, amelyeket az óvodában oktatnak (A megismerés fejlesztése, Munkára való nevelés, Képzőművészeti evelés, Irodalmi nevelés, Nyelvi nevelés, Matematikai elképzelések, Zenei nevelés, Testnevelés).

Kiegészítő tantárgyak és szakkörök szintén az iskoláskor előtti nevelés módszertanával, elveivel és kritériumaival vannak összhangban (Ismerkedés az angol nyelvvel, angol nyelv játékos formában), Környezet-egészségügyi nevelés – „Védd a természetet – a természet megajándékoz“ projekt, Közlekedésügyi nevelés – A közúti forgalom biztonsága, A grafomotorikai képességek fejlesztése, Fürge kezecskék – Képzőművészeti tevékenységek, Ismerkedés az emberi test működésével és az elsősegélynyújtás alapjai).

Az óvoda egyosztályos. Egész napi nevelési gondoskodást nyújt 3-6 éves korú gyermeknek és a halasztott iskolakötelezettségű gyermekek számára. Az óvoda ugyanakkor fél napos ottlétet is biztosít a gyermekek számára.

Nagy hangsúlyt fektetnek az óvoda helyiségeinek díszítésére, melyet az évszakokhoz és ünnepekhez igazítják. Az esztétikusan kialakított környezet feltétele annak, hogy gyermekeink jól érezzék magukat. Az óvoda személyzete fontosnak tartja a nyilvánosság előtti bemutatkozást különböző hagyományőrző és újabbnál újabb tevékenységeivel, amely az oktatási intézmény jó nevének öregbítését szolgálja. Ezek
a tevékenységek pl. a közös társadalmi munka az óvoda udvarán, szülői értekezletek, bábszínházi előadás megtekintése Nyitrán, különböző előadások megtekintése az alapiskolában, bűvészelőadás, bábelőadás vagy koncert és képzőművészeti tevékenységek Nyitráról érkező képzőművészek együttműködésével.


A hagyományos tevékenységekhez tartoznak a „Mikulás és Karácsonyváró ünnep“ az óvodában, melyet mindig a karácsonyi ünnepek előtt a szülők jelenlétében szerveznek meg, továbbá a „Farsangi karnevál“ a kultúrházban és az „Anyák napja“ vagy „Gyermeknap“ az alapiskolával közös szervezésben.


Az óvoda újszerű rendezvénye az ünnepélyes „Ballagás“ azoknak a gyermekeknek a számára, akik az alapiskola első osztályát fogják látogatni. Erre az ünnepségre a szülőket is meghívják, akik előtt rövid műsort mutatnak be s ennek keretében valósul meg Az iskola előtti (óvodáskori) oktatásról kiállított tanúsítvány, a többi gyermek pedig színes oklevelet vehet át. Az óvoda az elmúlt évben bekapcsolódott a „Gyümölcs az iskolákban“ elnevezésű programba, melyet anyagilag az Európai Unió támogat.


Az iskolai pedagógiai program alapdokumentum, mely alapján valósul meg a nevelés és oktatás, ugyanakkor 30%-ban a saját elképzelések és helyi viszonyok alapján dolgozható át, melynek stratégiájának és irányultságának kidolgozásánál a régió adottságai, szükségletei is figyelembe vehetőek.

A 2008/2009-es tanévtől a nemzetközi sztenderdnek megfelelően az óvodák az iskola előtti (óvodáskori) ISCED 0 képzést nyújtják.

Az óvodák oktatási rendszerbe való besorolása szerint – az új iskolatörvény alapján az óvodai nevelési képzést abszolváló az ISCED 0 besorolás szerinti műveltségről szóló okiratot vehetik át, mely a közokirat minden hivatalos attribútumával rendelkezik.


BEIRATKOZÁS


A következő tanévre a beíratkozás MÁRCIUS hónapra esik. A beíratkozás időpontját február 15-ig teszik közzé. A gyermek beíratását a beíratkozás napján közvetlenül az igazgatónőnél lehet megtenni.

A határozatot az írásos kérvény benyújtása utáni 30 napon belül, a tanév megkezdéséig általában a naptári év április 30-ig kapja a szülő kézhez. Az igazgatónő a gyermekeket a tanév elejéhez veszi fel, de a körülményekhez igazodva a tanév folyamán is.

A beíratkozáshoz szükségeltetik a gyermek születési anyakönyvi kivonata.


Az óvoda üzemeltetése


Az óvoda üzemeltetése 6.30-tól 16.30-ig tart.


Az óvoda vezetősége


Az óvoda igazgatónője:
Bc. Blanka Bencová
elérhetőség:
tel.: +421 37 78 76 302
e-mail: materskaskola@dolneobdokovce.sk